„A semmittevésből semmi jó nem származik.”

Louisa May Alcott

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk és jól boldoguljunk időnként őszintének kell lenni legalább magunkhoz. Ez most egy ilyen őszinte szembenézés. Lássuk!

Mennyit nem dolgozunk?

Magyarországon az alap szabadság évente 20 munkanap. Ez azt jelenti, hogy legalább 20 munkanapot kap minden munkavállaló, amikor nem kell dolgoznia, de jár a fizetése. De például egy 45 éves munkavállalónak, már évi minimum 30 munkanap jár. Ez másfél hónapnyi munkanapot jelent! Belegondoltál valaha is abba, hogy már egy kezdő fiatal is gyakorlatilag 1 teljes hónap szabadságot kap, hiszen egy hónapban 20-21 munkanap van? Ez az év 1/12-ed része, és akkor még nem beszéltünk a hétvégékről, a fizetett ünnepekről, amiben szintén nem szűkölködünk.

Munka nélkül nincs jó élet

Vegyük észre: munka nélkül nincs jó élet, nincs siker.

Talán ezért van, hogy a vállalkozó bizony nem nézi, hogy mikor van piros betűs ünnep, vagy hány nap szabadságot vett már ki. A vállalkozó azt nézi, hogy minél többet tudjon elvégezni, hogy teljesítse a bevételi célokat, ki tudja fizetni a számlákat, a munkabéreket és jó esetben még neki is maradjon annyi, hogy megérje „feláldozni” az életét a céljaiért.

Hol itt a bökkenő?

A probléma ott van, hogy a két tábor céljai nem közösek. Vagyis mást akar a munkavállaló és mást a vállalkozó. Sokszor egymás ellenségeként tekintenek a másik táborhoz tartozókra, holott az ellenséget valahol máshol kellene keresni. Persze mindig könnyebb azt ellenségnek gondolni, aki ott van az orrunk előtt. Könnyebb a másikat hibáztatni. Miközben, ha belegondolsz, a cél ugyanaz: mindketten szeretnének megélni és szeretnének jól élni. De ez csak munkával megy!

Ha szabadságon a fél ország, akkor ki fogja kinyitni az üzleteket, felszolgálni a pihenni vágyók kávéját, kinyitni és üzemeltetni a strandokat, hogy a komolyabb dolgokról, mint a kórházak, tűzoltóság, már ne is beszéljünk? Amikor szabadságon vagyunk, akkor ugye elvárjuk, hogy azokon a helyeken, ahol a szabadságunkat tölteni szeretnénk, ne legyenek szabadságon.

Szabadságra szükség van, de…

És félre ne érts! Nem a szabadság ellen vagyok, hiszen időnként mindenkinek szüksége van a pihenésre. Na de az év 365 napjából valóban minimum 120 napot (szabadságok, hétvégék, pihenőnapok, ünnepek) nem a munkára, a termelésre kell fordítani? Ez az év egy harmada! Tényleg ilyen jól mennek nálunk a dolgok, hogy ezt megengedhetjük magunknak?

Hogy csinálják ezt az amerikai álomban?

Tudtad, hogy az Amerikai Egyesült Államokban ennél sokkal kevesebb szabadság jár az embereknek? És ez tényleg sokkal kevesebb, mert van, hogy egy adott munkahelyen a kezdő munkavállaló évi 2 – nem elírás: kettő –  nap szabadságot kap és nem azért, mert fiatal pályakezdő lenne. Csupán azért, mert azon a munkahelyen még nincs ott több éve, hogy elérje az évi 13 nap szabadságot. Mégis sokan szeretnének az amerikai álomban részesülni.

Az álmokért meg kell dolgozni.

Ők többet dolgoznak, mégis boldogok!

Nem a munka az, ami boldogtalanná tesz, hanem a semmittevés.

„A semmittevésből semmi jó nem származik.” Egyet kell, hogy értsek ezzel.

Ha nem semmittevés a célod, és szeretnél pénzügyileg stabillá válni, a pelfee.hu oldalon érdemes szétnézned! Ők nem a semmittevésre terveznek!

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess magadnak.

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.