Hamarosan itt a karácsony. Ez az ünnep sokak kedvence, ugyanakkor könnyen rémálommá is válhat, ha nem vagyunk elég tudatosak. Rengeteg pénzt lehet elkölteni ilyenkor. Az üzletek roskadoznak az áruktól, mindenhol csillogás, karácsonyi díszek és ismerős karácsonyi dallamok. Mindez azért van, hogy vásároljunk. Az évnek ebben az időszakában sok olyan dolgot is megveszünk, amit egyébként a polcokon hagynánk. Miért? Mert egyszer van egy évben karácsony.

Be kell valljam, én is szeretem a karácsonyt. A fényeket, a fenyő illatát, a hangulatot és az ajándékokat is. Mindezek ellenére odafigyelek, hogy az érzéseim ne menjenek a pénztárcám kárára. Bár azt is be kell vallanom, hogy nem mindig volt ez így. Nem mindig tudtam ellenállni a csábításnak. Felesleges dolgokat is megvettem, mert ilyenkor szinte „kötelező” a vásárlás. Ma már sokkal „okosabb” vásárló és fogyasztó vagyok. Mert bár karácsony egyszer van egy évben, de azon kívül van még másik 363 nap.

Hogyan lehet olcsóbb a karácsony?

Íme 7 hasznos tipp, hogy karácsony után se érezd majd magad rosszul a lenullázott bankszámla miatt.

  1. A hasznos ajándék is ajándék, ráadásul nem feleslegesen költesz rá

Az ajándéknak nem kell feltétlenül valami olyan dolognak lenni, amit egyébként soha nem vennél meg.

Lehet örülni annak is, amit karácsony nélkül is meg kellene venni. Gyerekként, mi rendszeresen olyan ajándékot kaptunk, amire tényleg szükség volt. Egy új téli dzseki, sál, sapka, kesztyű, vagy akár zokni. Ezeknek is ugyanúgy lehet örülni, és élvezni, hogy a karácsonyfa alól kerültek ki. Mellé, ha szeretnél, persze vehetsz valami kisebb dolgot is, ami igazi meglepetés, de jó, ha az is hasznos. Mi – hála a szüleimnek – minden évben kaptunk könyvet is, és mindig örültünk neki.

  1. Nem a mennyiség számít

Ne feledd, hogy a szeretetet nem a megvásárolt tárgyak mennyisége fejezi ki. Sokkal inkább az, hogy tényleg tudod, mire vágyik a szeretett személy.

Nem kell mindennel elhalmozni a családot. Nagyon igaz ez a gyerekekre. Ha a gyerek azt látja, hogy a karácsony a mennyiségről szól, akkor előbb-utóbb nem fogja értékelni egyik ajándékát sem. Gondolj csak bele, hogyan éreznéd magad, ha eléd tennének oda egyszerre egy csomó új dolgot. Hirtelen azt sem tudnád, hogy melyiket akarod. A gyerek egyszerűen nem tud elmerülni az új játék adta örömben, mert hirtelen annyi új dologra kell egyszerre figyelnie.

  1. Összefogással a lehetetlen is lehetségessé válik

Gyakran előfordul, hogy az, amire igazán vágyik a szerettünk, aminek igazán örülne, az valami nagyobb, drágább dolog. Ilyenkor nem érdemes mindenkinek egyenként valami más, ám olcsóbb ajándékot beszereznie.

Jobb inkább összefogni.

Nálunk a családban gyakran volt ilyen. Például a nagyiék így kapták meg életük első számítógépét. Elmondani sem lehet, micsoda örömöt okoztunk ezzel. Számukra elképzelhetetlen volt, hogy azt megvegyék maguknak. Persze külön-külön egyikünk sem tudott volna ilyen drága ajándékot adni.

Összefogva nem csupán az ajándék lett meg, de az a plusz öröm is, hogy a család apraja-nagyja összefogott. Látni kellett volna azt az örömöt és büszkeséget.

  1. Ne féljünk előre megbeszélni az ajándékozás témáját

Sok bosszúságtól és nem utolsó sorban az ablakon kidobott pénz miatti keserédes szájíztől óvhatjuk meg magunkat és szeretteinket, ha előre megegyezünk az ajándékozással kapcsolatos irányelvekben.

Noha ez kissé hivatalosan hangzik, azért mégis érdemes megfontolni. Megbeszélhetjük például, hogy mi legyen a határ, ne érezze magát kellemetlenül sem az, aki ad, sem az, aki kap.

Azt is érdemes tisztázni, ha valaki az ajándékozás ellen van, mert annál rosszabb érzés nincs, mikor valaki mindenkire gondol és meglepi valamivel, míg ő nem kap semmit. Ha az a megegyezés, hogy csak a „gyerekeknek” legyen ajándék, érdemes ezt tényleg jól letisztázni. Nálunk megesett, hogy ezen a címen a nagyszülők semmit nem kaptak, ellenben ők mégis vettek mindenkinek ajándékot. Miért? Mert utóbb elmondták, hogy bizony nekik nem csak az unokák a gyerekek, hiszen a szülők az ő gyerekeik. Egy szülőnek, még ha már fel is nőtt, mindig a gyereke marad az ember. Milyen igazuk is volt ebben.

  1. Karácsonyi kívánság lista

Ha már mindenáron vásárolunk, akkor igyekezzünk ezt okosan megtenni. Lehet például kívánság listát kérni mindenkitől, és arról válogatni.

Ma már nem ritka ez az ifjú pároknál, ahol nászajándék listáról lehet választani. Miért ne lehetne ezt megtenni a karácsonynál? Így biztos, hogy nem lövünk majd nagyon mellé. Egyrészt nem kap valaki 6 pár zoknit, és nem kötnek ki a fiataloknak nem tetsző ruhadarabok sem a szekrény aljában.

  1. Ne az utolsó pillanatban

Már megszoktuk, hogy egész évben rohanunk. Miért is lenne ez másképp karácsonykor? Sokak számára bizony nincs is másképp. Ezért kell az utolsó napokban átverekedni magunkat a tömegen, hogy azután az orrunk elől vegye le valaki azt az utolsó darabot, amit mi akartunk. Ez persze azt hozza magával, hogy karácsonyra jól elfáradunk, mindenkit titkon, vagy nem is titkolva más égtájakra küldünk és elkeseredésünkben olyat is megveszünk, amit nem egyébként kipihenten nem választanánk. Mert az idő nagy úr, és 24-én este a fa alatt kell lennie az ajándéknak – akármi legyen is az.

Ennél sokkal pihentetőbb és pénztárca kímélőbb megoldás, ha időben el kezdjük átgondolni és beszerezni az ajándékokat. Ilyenkor még van időnk utána nézni, hogy mit hol érdemes megvenni.

Már jó ideje elmúltak azok a békebeli évek, amikor mindenhol ugyanazt és főként ugyanannyiért lehetett megvenni. Érdemes hát szétnézni, mielőtt átnyújtjuk a bankkártyánkat a pénztárnál.

  1. Online okosan

Ma már az internetes vásárlás nem ritka. Bevallom én magam sem gondoltam még néhány éve, hogy ilyen szinten „rabja” leszek az online vásárlásnak. Azonban ezt is lehet okosan csinálni. Egyrészt érdemes az árakat összehasonlítva kiválasztani a kedvezőbbet.

Ne csak az árra figyelj! Sok múlik a szállítási költségen és határidőn, illetve azon is, hogy hogyan tudod visszajuttatni az árut, ha valamiért még sem lenne jó.

Ha online vásárolsz, érdemes jól átgondolni, hogy mit is akarsz megvenni. Ha több terméket veszel – és mindegyik legyen olyan, amire valóban szükséged van – akkor a szállítási költséget sok esetben már nem neked kell majd állni.

Kellemes és nyugodt készülődést mindenkinek. Tényleg legyen ez az év legcsodásabb része, ahogy a híres karácsonyi dal is szól.

A Gazdagodj azonnal! támogatója a Pelfee.

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess magadnak.

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.