Az idő telik, ha akarjuk, ha nem. Időnként úgy érezzük, hogy csak úgy rohan, míg máskor, mintha vánszorogna. Vannak, akik úgy érzik, hogy rengeteg idejük van, mások meg mindig idő zavarban vannak, mintha soha nem lenne elég. Az idő minden esetben egyformán telik, mégis van, akinek sok van, míg másnak kevés. De hogyan lehetséges ez?

Az idő titka, hogy hogyan töltjük el

Az ellen nem sokat tehetünk, hogy a percek egymás után peregnek, mégis hatással lehetünk az időre.  Tegyünk azért, hogy ne hiába teljen. Töltsük meg, töltsük el okosan. Ennek érdekében nem árt, ha megszabadulunk az időt rabló, felesleges tevékenységektől, dolgoktól. Ezek közös jellemzője, hogy nem járulnak hozzá a céljainkhoz, nem igazán adnak értelmet az életünknek, vagyis tulajdonképpen hiába telnek az órák.

Nézzünk néhány példát, hogy mások (szigorúan véve csak mások) mit is csinálnak, ami olyan felesleges időtöltés:

  • Közösségi média

A közösségi médiának van előnye, egyáltalán nem állítom, hogy semmilyen pozitívum nem sorakoztatható fel mellette, ugyanakkor van egy olyan oldala is, hogy csak úgy „zabálja“ az értékes időt. Persze csak akkor, ha nem tudatos fogyasztók vagyunk, de valljuk be őszintén, könnyen a rabjává lehet válni. Mert bizony akár órákat is el lehet tölteni azzal, hogy azt nézegetjük, mások mit csinálnak, hol járnak, mit esznek. De biztosan szükségünk van minderre az információra? Ez némiképp költői kérdés, mert szerintem a válasz egyértelmű nem. Hiszen a közösségi média előtt is volt élet, nem is akármilyen.

  • TV

Itt az idő másik ellensége. Legalábbis a mi időnknek. Ez a TV. Emlékszem rá, hogy gyerekként hogyan tévéztünk. Mert akkoriban nem volt csak két csatorna, és az sem folyamatosan ontotta magából a képsorokat. Akkor úgy tévéztünk, hogy odaültünk a műsor kezdetekor és felálltunk, amikor vége volt. Ez mondjuk vasárnap délután 1 óra volt, mialatt megnéztük Columbot, vagy Petrocellit. Persze akkor nyilván örültünk volna, ha nem csak egy epizódot élvezhetünk, de pont itt van a kutya elásva. Mert bizony a TV is hajlamosít arra, hogy az ember többet üljön előtte, mint kellene. Ami kis mértékben kikapcsol, az túlzásba esve már a kárunkra lesz.

  • Szörfözés, de nem a tenger habjain, hanem az interneten

Bizony az internet is sok időt visz el, mert egyik téma jön a másik után, link link hátán és gyorsan azt vehetjük észre, hogy elment egy csomó idő. Az internet ugyanakkor zseniális dolog, hiszen tényleg nincs olyan, amire ne találnánk meg a választ a világhálón. De ezt is okosan és legfőképpen tudatosan érdemes használni.

Henry Ford azt mondta, hogy

„A sikeres ember az alatt az idő alatt halad előre, amit mások elpazarolnak.“

Ha megnézzük az időt rabló dolgokat, akkor nem mondhatjuk, hogy nincs igazság Ford gondolatában.

Mit tehetünk, hogy a sikeresek táborába tartozzunk?

  • Bánj tudatosan az idővel

Válj tudatossá azzal kapcsolatban, hogy mikor mit csinálsz és mennyi ideig. Egy idő után észre fogod venni, hogy olyan dolgot, amit korábban egy óráig csináltál, most sokkal rövidebb idő alatt is meg tudod tenni. Az ember ugyanis hajlamos a rendelkezésre álló időt maximálisan kihasználni. Ha például fél órád van, hogy rendet tegyél a lakásban, mert vendégek jönnek, megcsinálod ennyi idő alatt. De ha ugyanarra a feladatra ott egy egész délután, nem valószínű, hogy fél óra alatt végzel majd, valamiért tovább fog tartani.

  • Tervezz előre

Észrevettem, hogy amikor előre megtervezem, és leírom, hogy mit is kell egy adott nap megcsinálni, akkor gyorsabb és hatékonyabb vagyok. Egyszerűen nem tudnak más dolgok úgy kibillenteni, mert tudom, hogy mit akarok és arra fókuszálok. És mellesleg nagyon jó érzés, mikor az ember az egyik intézendőt a másik után tudja kihúzni a listáról, mert kész van vele.

  • Kezeld úgy az idődet, mint a legnagyobb értéket

Töltsd azzal az idődet, ami tényleg fontos, tényleg számít. Sok esetben nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség. Válogasd ki azokat a tevékenységeket, időtöltést, ami a céljaid felé visz, ami örömet okoz, ami segít neked és másoknak. Ne pazarold haszontalan dolgokra.

Ha már csak ezeket meg tudod valósítani, észre fogod venni, hogy mennyivel több időd van. És nem mellesleg közben egyre sikeresebbé is fogsz válni.

A Gazdagodj azonnal! támogatója a Pelfee.

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess magadnak.

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.