Olcsó húsnak, akarom mondani, jelen esetben cseresznyének bizony híg a leve. A napokban történt meg velem az alábbi eset, talán mások is okulhatnak belőle. De nem azt a végkövetkeztetést szeretném ebből, hogy mindenki csak a legdrágább terméket vegye meg. Sokkal inkább azt szeretném, ha a kereskedő okulna, mert amit a rossz minőségű termék eladásával elér, az semmiképpen sem az üzlet hosszú távú építését támogatja. De talán sokak számára hordozhat ez még hasznos üzenetet.

Mi is történt?

A napokban egy fővárosi piacon esett meg a következő. Éppen arra jártam, így gondoltam szétnézek. Mivel cseresznye szezon van, és ezt a gyümölcsöt is imádom, megörültem a kínálat láttán. Szinte mindenhol sötétbordó cseresznyék mosolyogtak a vevőkre. A látható különbség az árban volt. Persze, hogy miért kerül az egyik helyen majdnem kétszer annyiba, azt nem sikerült megfejtenem, merthogy sehol semmi plusz információ, magyarázat nem volt. Így gondoltam, hogy ott veszem meg – ha már egyszer vettem a fáradtságot és felderítő körutat tettem a piacon – ahol jobb árat látok, merthogy a cseresznye onnan is mosolygott rám. Nem volt a vevők keze ügyébe téve, de távolról szépnek tűnt. Nyilván nem csak nekem, mert sorba is kellett állni érte. Így hát döntöttem, megvettem, hazavittem, majd … nem ettem meg. Csak akartam, mert ahogy neki álltam, bizony jött a meglepetés. Szinte alig volt ép szem a zacskóban, egyre másra már rohadásnak indult szemek kerültek elő.

Egy ideig még türelmes maradtam, azután egyszer csak leesett a tantusz: átvágták a fejem. Hát nem voltam rest, fogtam a zacskót és visszamentem a piacra, hogy szembesítsem az eladót és visszakérjem a pénzt, amit „kicsaltak” tőlem. Mikor visszaértem szinte már egyáltalán nem maradt eladatlan cseresznyéjük. Hogy rövid legyek, végül is sikerült szemtől szemben állnom azzal a fiatal emberrel, aki engem kiszolgált, és mint kiderült, a tulajdonos is ő volt. Elmondtam hát a panaszt, természetesen ő tagadott. Szerinte maximum 1-2 szem lehet romlott a csomagban. Kértem, hogy nézze meg maga, amit meg is tett. Ezután rám sem nézve hátat fordított és távolodva odakurjantott a nála jóval idősebb munkatársának, hogy fizessék vissza a pénzt és dobják ki a zacskót.

Szép a vége, fuss el véle?

Gondoltam, végül is ezt akartam, visszakapni a pénzem. Mégsem éreztem magam elégedettnek. Nem éreztem, mert eszembe jutott, hogy ez a fajta kereskedői hozzáállás ma hány embernek ronthatta el a napját, hányan érezhették még magukat átverve, csalódottan. Hány emberben csapódhatott le úgy a dolog, hogy „ma már senkiben sem lehet megbízni”. És mint az üzlet egyik munkatársától megtudtam miközben a „főnökre” vártunk, sajnos ez a fajta üzletpolitika szövi át az illető teljes üzletét. Mert a szép árut 2 üzletében adja el, ami már romlani kezd, azt további néhány másik üzletében, és ami már ott sem megy át a rostán, még azt is eladja valahol, isten tudja, hogy milyen trükköt alkalmazva.

A tisztesség jobban megéri

A fentiek után eszembe jutott, hogy mi lett a tisztességgel? Mert nyilván nincs mindenkinek lehetősége a legdrágább árut megvenni, de a tisztesség mindenkinek kijár, akármennyi pénze is van. Mert nem vehetjük el a döntés szabadságát senkitől. Tájékoztassák a vevőket, hogy a termék már nem a legjobb minőséget képviseli – bár véleményem szerint ez valójában már az árulhatatlan kategóriába kellett volna, hogy essen -, ezért ők olcsóbban adják. És ekkor mindenki dönthet, hogy megkockáztatja a dolgot, megelégszik a kevésbé jó minőséggel, vagy sem. Mert akkor tisztességes az üzlet. De, amikor takargatják az igazságot, akkor valójában nem tesznek mást, mint becsapják azokat, akiknek az üzletüket köszönhetik. A saját vevőiket.

Márpedig tisztesség nélkül, elégedett vásárlók nélkül egy nap majd arra ébrednek, hogy nincs kinek eladni, nincs már kit becsapni. És fiatal emberünk nyilván azt gondolja majd, hogy ilyen az üzlet. De nem az üzlet ilyen, hanem az ő rossz döntései. Mert kérem olcsó cseresznyének híg a leve, és ezt előbb-utóbb a kereskedő is meg fogja tapasztalni.

Bánjunk tisztességesen egymással, mert ezt mindenki megérdemli.

 

A Gazdagodj azonnal! támogatója a Pelfee.

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess magadnak.

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.