„A dolgok napfényes oldalát keressétek, ne az árnyékosat.”

Robert Baden-Powell

Pozitív életfelfogás, optimizmus, csak a jóra koncentrálj, vedd észre a szép dolgokat az életben… Hányszor hallottad már ezeket? És hányszor tartottad be, de úgy igazán?

Mi a helyzet a gyakorlatban?

Persze elméletben könnyű, elméletben tudjuk, hisszük, hogy sok minden azon múlik, hogyan tekintünk az életünkre, a problémáinkra. De mi a helyzet a gyakorlattal? Kivitelezhető ez egyáltalán?

Nem mondhatom neked őszintén, hogy mindig pozitívan látom a világot, hogy mindig az élet napfényes oldalán lennék. Nem, ez nem igaz. De legalább tudom, hogy így kellene tennem és törekszem rá. Vannak, akik jobban csinálják nálam, vannak, akik rosszabbul. De mindegy is, hogy mások hogyan csinálják, hiszen attól, ha mások borúlátóbbak, mint mi, mi még nem leszünk igazán optimisták. A lényeg az, hogy te hogy látod, te hogy érzed magad a bőrödben. Ha nem elég jól, hát ideje változtatnod. Hogy min?

Te mire koncentrálsz?

Persze nyilván nem tudsz egyik napról a másikra egy álomszép kéglibe költözni, vagy megvásárolni mindent, amit csak szeretnél, sőt nem biztos, hogy már holnap belefutsz az utcán életed szerelmébe, akivel majd boldogan éltek együtt, míg meg nem haltok. „Na, hát akkor fújhatod a híres optimizmust, meg pozitív gondolkodást” – mondhatnád. Hát igen, nem ígérhetem, hogy minden vágyad egycsapásra teljesül, ha belépsz a pozitívan gondolkodók táborába. De egyet biztosan mondhatok: ha nem válsz minél előbb pozitív életszemléletű emberré, akkor biztos, hogy a vágyaid tovább váratnak majd magukra. Negatív hozzáállással ugyanis nagy eséllyel még annyit sem érhetsz el, mint ha pozitívan látnád a világot.

„Ugyan már, mi ez a badarság, hogy attól függ a hitelem visszafizetése, hogy hogyan látom a világot?” – hallhatod a kétkedők képviselőjét. Pedig bizony sokszor attól függ. Hogy miért? Mert a borúlátók figyelmüket a negatív dolgokra fókuszálják, így nem veszik észre a pozitívat. A lehetőségek csak úgy elmennek mellettük, vagy ők a lehetőségek mellett. Gondolj csak bele! Azt veszed csak észre, amire koncentrálsz. Előfordult már veled, hogy egy ismerős mellett úgy mentél el, hogy észre sem vetted? Ugye, ilyenkor nem a körülötted lévő világra figyeltél, hanem a belső gondolataidra, netán a problémáidon rágódtál. Vagy volt már olyan, hogy eszeveszetten kerestél valamit, ami ott volt az orrod előtt? Ugye, ilyenkor valójában valahova máshova koncentráltál, a figyelmed máshova összpontosítottad, ezért nem vetted észre a nyilvánvalót pont az orrod előtt.

Pozitív gondolkodás: mit is jelent?

A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy „bárgyú mosollyal mindennek örülsz”. A pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy a megoldásokra, a lehetőségekre összpontosítasz minden helyzetben. És ha így teszel, akkor észre fogod venni a lehetőségeket és tudod befolyásolni a saját életed, bármily kilátástalannak is tűnhet az mások szemében. A lényeg úgy is az, hogy te milyennek látod, te milyennek éled meg az életed, hiszen a te életed nem mások élik helyetted.

Szóval pozitív életszemlélet és a dolgok mindig jobbra fordulnak. Ez a pénzügyeidre is igaz! Ebben gyakorlati segítséget nyújt neked a Pelfee. Keresd a pelfee.hu oldalon.

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.