Az idő bizony kemény dió. Senki nem tud neked több időt eladni. Egyedül magadra számíthatsz, ha szeretnéd, hogy több legyen. De hogyan?

Kérj segítséget

Ha te is az a típus vagy, aki inkább maga csinálja meg a dolgokat, mert úgy gyorsabb, és legalább tudod, hogy tényleg el lesz végezve a feladat, hát akkor nincs túl jó hírem a számodra. Mármint nem azért, mert ne tudnád megcsinálni, amit akarsz. Sőt, biztos vagyok benne, hogy pont az ellenkezője igaz. Hiszen Te megoldod.

Viszont van egy fontos dolog, amiben vesztésre fogsz állni: az időd. Ha te magad csinálsz mindent, akkor bizony gondban leszel az idővel. Mikor mások szórakoznak, pihennek, kikapcsolódnak, te akkor is dolgozol. Nincs időd magadra, a barátaidra, a kikapcsolódásra. Ideje belátni, hogy nem árt, ha az ember segítséget kér.

A segítség kérés nem a gyengeség jele. Sőt, sok esetben a legokosabb megoldás, hiszen ezzel időt és energiát spórolsz. És van még egy fontos előnye: ezzel elismered, hogy a másik is fontos. Fontos, mert tud neked segíteni.

Szóval ezzel két legyet is ütsz egy csapásra. Miért hagynád hát ki?

Használd a “rejtőzködő” időt

Észre sem vesszük, hogy mennyi időnk vész kárba feleslegesen. Sokszor 5-10 perc is sokat jelent, főleg, ha összeadódik a nap folyamán. Mert mondjuk ülünk a dugóban, vagy sorban állunk csúcsidőben a pénztárnál, vagy mondjuk a TV előtt ragadunk és már fél órája a távirányítót nyomkodjuk, hátha találunk valami érdekes műsort. Ó, és arról ne is beszéljünk, hogy mennyi időt tud elrabolni a Facebook vagy Instagram cél nélküli nézegetése, vagy a videójáték gombjának nyomkodása.

De szó sincs arról, hogy minden pillanatodat be kellene osztani. Időnként igenis jól jönnek a lazább időszakok, csak figyelj a mértékre. Szóval, ha számodra az pihentető, igenis lerogyhatsz a kanapéra és nyomogathatod a TV távirányítóját miután fáradtan hazaértél, csak ne tedd ezt egész este. Adj magadnak 10-15 percet, de ha még mindig semmi értelmeset nem találtál, kérlek ne abban bízz, hogy a következő pillanatban fog nagyot változni a világ. Inkább kezdj valami hasznos, netán tényleg szórakoztató dologba. Vegyél elő egy könyvet, hívd fel a barátnőd, hogy mi történt ma vele, vagy menj el sétálni. A szellemi fáradtságra legjobb gyógyír a fizikai aktivitás.

Tanulj a gyerekektől

Megfigyelted már, hogy a gyerekek minden egyes pillanatot képesek kihasználni, ha játékról van szó? Nekik a játék nagyon fontos. Mit csinálnak hát? Soha nem mondják, hogy ha nincs legalább egy órám játszani, akkor inkább bele se kezdek. Ők bizony egy 5 perces szünetet is kihasználnak arra, hogy azt csinálják, ami számukra fontos. Nem legyintenek lemondóan, hogy „most csak 5 percem lenne, szóval hagyjuk az egészet.” Mi lenne, ha felnőttként is ezt tennénk? Az így talált perceket sok mindenre lehet használni.

Ha tudatosabbá válunk, odafigyelünk, hogy mikor, mivel és mennyi időt töltünk, egy idő után azt vesszük majd észre, hogy milyen sok minden fér bele egy napba, egy hétbe, egy hónapba, az életünkbe. Így lehet időt teremteni azokra a dolgokra is, amire eddig soha nem jutott.

A Gazdagodj azonnal! támogatója a Pelfee.

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess magadnak.

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.