A gazdagodásnak több akadálya is lehet, de ezek összefüggnek a pénz lehetőségeivel. Furcsa lehet a pénz lehetőségeiről beszélni, amikor általában az emberek a pénz teremtés esélyeiről vagy a cégek bevételszerzési lehetőségeiről szoktak elmélkedni.

Aki azt hiszi, hogy az itt leírtakkal azt állítom, hogy a pénz elsődleges fontosságú, az téved, mert az igazság az, hogy a család, az emberi kapcsolatok, a társadalmi együttműködés mind előrébb való, mint a pénz.

Lehetséges lelki gazdagság és van anyagi gazdagság is. Ezek nem zárják ki egymást.

Ha már úgy alakult, hogy a pénz a csere eszköze mai társadalmainkban, akkor a pénzzel való okos gondolkodás hiánya túl sok figyelmet von majd el pontosan attól, amit értékesebbnek tartunk, az emberi, baráti és családi kapcsolatainktól.

A pénz körül minden túl van bonyolítva és már-már úgy tüntetik fel, hogy csak “komoly” zseniknek adatik meg, hogy értsék, mikor, mit kell tenniük a pénzmennyiség növelésének érdekében. Ezért nem ebben az irányban haladunk, hanem egy nyilvánvaló és ilyen egyszerűen ritkán kimondott vagy leírt irányban.

Aki valami bonyolultra vágyik, az menjen másfelé. Milyen fontos lehet valami, ami egyszerű? Lássuk: Vajon az emberiség melyiket tudná nélkülözni: azt a nagyon egyszerű dolgot, hogy kerék vagy azt a meglehetősen összetett dolgot, ami az atomerőmű?

A pénzzel kapcsolatban sok kettősség van, amit érdemes tisztázni. A következőkben háromról lesz szó.

Az ugye nyilvánvaló, hogy nem arról a fajta gazdagodásról beszélünk, amikor valakinek az ölébe hullik valami örökség vagy lottó nyeremény. Ez a fajta gazdagodás valóban egyszerű és viszonylag ritka.

Mi itt olyan utakról beszélünk, amin bárki tud járni. Az is, akinek nincs ideje pár millió évet várni az öt találatosra.

Nincs semmi baj azzal, ha lottózik valaki, de érdemes olyan úton (is) járni, amelyen inkább rajtunk múlnak a dolgok.

1. akadály: Máshol van a pénz

Egy nyilvánvaló téves elképzelés: ahhoz, hogy valahol pénz legyen, valahol máshol pénzhiánynak kellene lennie.

Ez azt okozhatja még sok menő cégvezetőnek is, hogy amikor nem elégedett a bevétellel, akkor azt gondolhatja, hogy ez a konkurencia miatt van, mivel “talán náluk van az a pénz, amit mi nem tudtunk mint bevételt megszerezni”.

Nem kell hozzá valami összeesküvés elmélet hívének lenni, hogy lássuk, a pénz mennyisége folyamatosan növekszik a társadalmakban. Még ha az gyakran megesik is, hogy egy ország vagy térség kiszivattyúzza a pénzt kevésbé erős térségekből, még a szegényebb helyen is nő a pénz mennyisége. Az már más lapra tartozik, hogy mi van az értékével. Ne kanyarodjunk azonban félre.

A gazdagodás egyik fő akadálya, ha elfogadjuk, hogy nekünk azért van kevesebb, mert másnak sok van.

Persze pár családot leszámítva, szinte mindenkinél vannak gazdagabbak.  Néhány piacvezető cégtől eltekintve majdnem minden más cég vezetése elmondhatja, hogy más cégek több bevételt csinálnak (a nyereség mértékére más téma, amire most nem térünk ki).

Ha úgy gondolkodunk, hogy „nem lehet jóval több pénzt teremteni, mert mások sokat csinálnak”, akkor ezzel jelentősen zsugorítjuk önbizalmunkat.

Azzal, hogy kijelentjük, hogy mások vagy más cégek miatt nem termelünk eleget vagy jobban, azzal lemondunk róla, hogy utolérjük vagy meghaladjuk őket.

Még ha esetleg mások korrupt viselkedése is az oka annak, hogy valaki más vagy valamely más cég jóval több pénzt hoz létre, akkor sem engedheti meg magának egy cég, vállalkozás vagy magánszemély, hogy akárcsak gondolatban lemondjon saját hatást kiváltó képességéről.

Az ember talán nem képes kiiktatni a piacot torzító mesterséges akadályokat, de ha anyagilag boldogulni akar, akkor a piac maradékáért – ami néha nem is kicsi – igenis érdemes megdolgozni. Ugyanez igaz egy munkavállalóra is – nem altathatja el magát azzal, hogy azért van kevés fizetése, mert másoknak sok van. Amilyen mértékben így hiszi, olyan mértékben ilyen is marad a pénzügyi helyzete.

2. akadály: Miért nem takarítunk meg pénzt?

Az álló pénz olyan, mint az állóvíz, ami megposhad.

Ahogyan egy teherautó akkor értékes, ha árut visznek vele, amiért fizetséget ad valaki más, úgy a pénzről is elmondható, hogy amikor áll, akkor nem sok hasznot hajt.

Persze sok más oka is van annak, ha egyének vagy cégek nem takarítanak meg pénzt, azonban az egyik ezek közül éppen az, hogy úgy látják, ezzel romlik az összegyűjtött pénz értéke. Még ha ez gyakran igaz is, egy biztos:

Aki nem takarít meg pénzt vagy pénzre cserélhető értéket, annak nagyobb gondja lesz, hogy egyáltalán nem lesz pénze, mint az, hogy a félretett pénz később valamivel kevesebbet ér, mint amikor megtakarították.

Amikor cégek vagy családok nem takarítanak meg pénzt, akkor sokszor arra hivatkoznak, hogy amúgy is kevesebb a bevétel, mint a kiadás, tehát hogyan is tehetnének félre a semmiből vagy a mínuszból?

Egy ilyen nehéz helyzet megállítására természetesen szükséges tenni valamit a bevétel megemelésére (és az a fontosabb), de nincs olyan kevés pénz, amiből ne lehetne félretenni néhány százalékot. A százalék pontos mértékénél fontosabb maga a tény, hogy a cégvezető vagy a család pénzügyi felelőse döntést hozzon arról, hogy meg fog takarítani valamennyit – ha ez csak egy százalék, akkor annyit.

Azt mondják, hogy a pénz oda megy, ahol már amúgy is van. A közmondásban nincs benne, hogy oda megy, ahol sok van. Oda megy, ahol van!

Első lépésként tegyünk róla, hogy legyen valamennyi. Ha amúgy sincs sok pénz, akkor mit számít, ha egy százalékkal kevesebbet költünk? Semmit. Ne kicsinyeljük le, akármilyen kevés is az így megtakarítható összeg. Amikor jobban kezd menni, akkor majd növelhetjük a százalékot. Van, aki sokkal többet is megengedhet magának, de aki eljut 10%-ig, annak jó esélyei vannak arra, hogy ne érezze többé a pénztelenség szorítását. A cél persze nem ez, ez csak egy lépcső, amivel elérhető a gazdagodás.

A gazdagodás egyik akadálya az az elképzelés, hogy nincs miből félretenni.

Persze az emberek könnyebben megtakaríthatnának pénzt, ha lenne egyszerű és olcsó eszközük, ami segítene nekik úgy gazdálkodni a pénzzel, hogy maradjon is.

Akár családok, magánszemélyek, akár cégek számára kiváló megoldás erre a Pelfee nevű szoftver, ami segít úgy felosztani a pénzt, hogy maradjon is és jusson is mindenre. Ráadásul a logikája újabb bevételek teremtésére serkent. (Ebbe a sorba bekerült egy reklám. Szerintem hasznos.)

3. akadály: A pénz legjobb állapota

Amióta csak pénzt használ az ember, újra és újra felmerül, hogy mennyit költhet és mennyit kell megtakarítania. Vannak értelmes tanácsok ezzel kapcsolatban, de nem térünk most ki ezekre. Egy üzletember és egy család is be tudja állítani ezek helyes arányát. A gazdagodásnak azonban van egy olyan összetevője, amit a pénz két állapota szabályoz.

Azt, hogy ki mennyire gazdagodik, alapvetően két dolog befolyásolja: az egyik az, hogy megtakarít-e pénzt, a másik pedig az, hogy áramlásban tart-e pénzt.

A pénz két állapota:

 1. az „álló pénz”
 2. az áramlásban lévő pénz.

Néha kicsi a különbség e kettő között. Az otthon vagy a cégben páncélszekrényben pihenő pénz mozdulatlan, tehát nem termel hasznot. De még az ilyen pénz is jobb annál, mintha egyáltalán nem takarítunk meg semmit.

A pénz előnyösebb állapota az, amikor áramlásban van. Ez azt jelenti, hogy működik.

Úgy is mondhatjuk, hogy végzi a dolgát. A cégvezetők ismerik ezt. Termelő eszközt vagy anyagot vásárolnak, amiből áru lesz vagy szolgáltatás, végül ebből kijön némi nyereség.

A család biztonságos befektetésbe helyezett pénze talán nem hoz sok pluszt, de legalább áramlásban van a pénz. Az egy másik kérdés, hogy jó, ha az így elhelyezett pénz legalább nem veszít az értékéből, sőt inkább gyarapszik.

Az arány nem mindegy. Minél több pénzt tart valaki áramlásban, annál jobbak a gazdagodás esélyei.

Ez azonban nem lehet ok arra, hogy azt mondjuk, mivel nekünk csak kevés van, ezért nem lendítünk semennyit sem áramlásba. Ez a kifogás ugyanis teljesen megakadályozza a pénz áramlását. A pénz áramlásának gátlása pedig komoly akadálya a gazdagodásnak.

Ezek összefüggő, de leküzdhető akadályok

A gazdagodás előtt persze lehetnek más akadályok is, de ezt a hármat, mint nagyon jellemzőt kiemeltük. Ezek egymással több ponton is összefüggenek és szinte egy döntéssel leküzdhetőek. Ez a három nagyon is útjában áll azoknak a cselekvéseknek, melyekkel sokan próbálkoznak gazdagodást remélve, de melyek talán pont azért nem hoztak eddig eredményt, mert ezek az alapvető akadályok még jelen voltak.

Összefoglalva: 

 1. Mások gazdagodásának nincs jelentős köze ahhoz, ha mi nem gyarapodunk. Ne gyengítsük saját erőnket azzal, hogy másokat hibáztatunk saját jól irányzott cselekvéseink hiányáért.
 2. Nem akkor kell elkezdeni megtakarítani, amikor majd lesz elég pénz, mert az ilyen „akkor” ritkán jön el, ha nem kezdünk el megtakarítani már a kevésből is. Az az optimális hozzáállás, ha a megtakarítás részévé válik az életmódunknak.
 3. Ki-ki a maga által elvárt biztonságos megoldást választva, de helyezze áramlásba azt a pénzt vagy annak egy részét, amit már megtakarított.

A gazdagodásnak, pénznek ezt a három akadályát bárki legyőzheti.

A pénzzel kapcsolatban van persze még több fontos dolog, amit szinte mindenki ismer, de kevesen gyakorolják. Ilyen például az, hogy ne legyünk finnyásak a pénzzel, mert ha túlságosan mocskos dolognak tartjuk, akkor miért is lenne nekünk sok belőle? Az ember szinte automatikusan elintézi, hogy ne legyen valamije, amit undorítónak tart. Inkább tanuljuk meg teremteni és kezelni.

Novák Ferenc

A cikk a szerző tulajdona, másolása, megjelentetése csak hozzájárulásával történhet. © Novák Ferenc
Fotó: © skadyfernix / Freepik

Tudj meg többet a Pelfee-ről!

  Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.

  [recaptcha]

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

  pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

  Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

  Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.