A pénz, a gazdagság boldoggá teszi az embert? Vagy pont az ellenkezője igaz: „A pénz nem boldogít”?Kinek van igaza? Vagy lehet, hogy van egy harmadik út, amely tényleg boldoggá tehet bennünket?

Mitől leszünk boldogok?

A gyors és kissé felületes válasz az lehetne, hogy „mindenki mástól boldog”. Ez első látásra igaz is, hiszen egy élsportoló a versenyen elért jó helyezéstől boldog; egy anya attól, ha látja mosolygó gyermekét; egy vezető attól, ha a cég eredményei magasan szárnyalnak; egy értékesítő attól, ha jó üzletet kötött; egy tinédzser attól, ha népszerű a barátai közt; egy gyerek attól, ha megkapja a legújabb menő játékot; egy nő attól, ha megdicsérik, hogy milyen csinos; egy férfi attól, ha büszke lehet a családjára; és még hosszan sorolhatnám. Ezer és ezer olyan dolog van, amitől valaki hosszabb-rövidebb ideig boldognak, elégedettnek, szerencsésnek érzi magát. Ha megkérdeznénk az embereket nagyon sokféle választ kapnánk arra, hogy mitől boldog valaki. De akkor, hogy lehetséges megmondani, hogy mi is a boldogság? És ha nem tudjuk meghatározni a boldogság forrását, akkor hogyan tehetünk mi magunk azért, hogy boldoggá váljunk? A boldogság a szerencsén múlik? A boldogságot valaki más adja nekünk, vagy mi magunk érjük el? A boldogság a pénztől, vagyontól függ? Esetleg szegényebben boldogabb lehet valaki, mint gazdagon?

A boldogság és a célok

Ha megnézzük a fenti példákat, találhatunk egy olyan közös pontot, ami minden esetben megvan, ha a boldogságról beszélünk. Ez pedig a cél! Nézzük csak meg közelebbről: a sportoló célja, hogy győztessé váljon; az értékesítőé, hogy eladja a termékét; a nőé, hogy mások szépnek lássák; az anyáé, hogy gyermeke boldog legyen; a cégvezetőé egy nagyon eredményes cég. Vagyis, mindenkinek van valamilyen célja, és ha ezt eléri, akkor boldognak érzi magát. Elégedett magával, az életével, hiszen nem hiába dolgozik, akar valamit. Vagyis a boldogságnak köze van a célokhoz. Az ember személyes céljához. És mivel nem mindenkinek ugyanazok a céljai, így a boldogságot sem egyformán éljük meg.

Mi köze a pénznek a célokhoz?

Most, hogy már látjuk, hogy a boldogság szoros összefüggésben áll a célokkal, felmerül a kérdés, hogy a pénzzel mi a helyzet? Csak sok pénzzel lehet elérni a céljainkat? Van olyan cél, amihez nagyon sok pénz kell, van, amihez kevesebb. Gondoljunk a Forma 1-re. A száguldó cirkusz közismerten rengeteg pénzt emészt fel. Sok ember sokáig tartó munkája kell ahhoz, hogy valaki elsőként robogjon át a célvonalon. Sok pénzbe kerül az is, hogy valaki egyáltalán lehetőséghez jusson és pilótaként a kormány mögött bizonyíthassa rátermettségét. Persze a pénz önmagában nem elég, hiszen akármennyi pénzem is lenne, nem valószínű, hogy bármikor is Forma 1-es pilóta válna belőlem. Ugyanakkor lehetnék én a világ legtehetségesebb pilótája, ha egyáltalán nem állna rendelkezésre az a pénz, amivel biztosíthatnám a versenyzéshez szükséges kiadásokat. Enélkül ugyanis senki nem fedezné fel a tehetségemet, nem bizonyíthatnám, hogy tényleg én vagyok a legjobb, tehát soha nem válnék ismert Forma 1-es versenyzővé. De ahhoz is pénz kell, hogy gyereket neveljünk, hogy céget irányítsunk. A pénz az élet velejárója. Vagyis a pénz egy szükséges eszköz ahhoz, hogy a céljainkat el tudjuk érni. A boldogsághoz pedig a céljainkon keresztül vezet az út.

A pénz nem boldogít, de szükséges a boldogsághoz

A pénz önmagában nem tesz boldoggá. Hosszú távon biztosan nem. Persze, ha hirtelen pénzhez jutunk, akkor nagyon boldognak érezhetjük magunkat. De ekkor sem önmagában a pénz az, ami kiváltja ezt az érzést. A boldogságot az okozza, hogy a pénz hozzásegíthet a céljaink eléréséhez. A pénz tehát egy olyan eszköz, amire szükségünk van nem csak azért, hogy a mai modern társadalmunkban életben tudjunk maradni, hanem azért is, hogy elérhessük a céljainkat és a boldogságot. No persze az életben maradás is egy cél, igaz?!

Szeretnéd tudni

  1. hogyan léphetsz előre abban hogy ne legyél többé pénzzavarban,
  2. hogyan kezdhetsz el gazdagodni?

Nem kínálunk állást, nem kínálunk üzletet, nem javaslunk hitelt, pénzt sem kapsz tőlünk.

Megoldást nyújtó technikát és eszközt adunk.

Ha szeretnél többet tudni a megoldásról, akkor ismerd meg a Pelfee-t.

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.