„Még a leglassúbb is, ha célját nem téveszti szem elől, szaporábban halad, mint az, aki céltalan bolyong.”

Gotthold Ephraim Lessing

Te kitűzöd előre a céljaidat? Egyáltalán vannak céljaid? Vagy úgy gondolod, hogy teljesen felesleges bármit is előre eltervezni, mert úgy sem rajtad múlik? Netán félsz célokat kitűzni, mert mi van, ha nem sikerül elérni? Attól tartasz, hogy mit gondolnak majd mások, ha nem éred el, amit elterveztél?

Hát először is!

Ha nem tudod, hogy merre tartasz, akkor valóban semmi beleszólásod nem lesz az életed alakulásába. Ha eltervezel valamit, akkor legalább van rá esélyed, hogy úgy is alakuljon.

Volt már mikor csak úgy céltalan bolyongtál az utcákon? Vagy unatkozva kapcsolgattad a TV távirányítóját? Hát, ha úgy igazán belegondolsz, akkor el kell ismerned – persze elég csak szigorúan saját magadnak bevallanod – hogy annál nincs rosszabb, mint mikor semmilyen cél nincs előtted. Sőt, szerintem nagyon fárasztó is. Legalábbis a saját tapasztalom az, hogy egy idő után nincs fárasztóbb dolog, mint unatkozni és csak úgy céltalan várni, hogy peregjenek a percek. Ennél már az is jobb, ha az ember valami olyat csinál, amit nem igazán szeret, mint például kitakarítja a lakást, vagy elmosogat, netán rendet rak a szekrényben. Annak a végén legalább lesz egy olyan érzése, hogy csinált valami hasznosat, büszke lehet, vagy elégedett. De az unatkozást soha nem követi elégedettség érzése.

Szóval, mindegy, hogy milyen célt tűzöl ki: lehet az kicsi, vagy nagy, rövid vagy hosszútávra szóló, könnyen elérhető, vagy a lehetetlennel határos, egy biztos: amíg a megvalósításon dolgozol, nem érzed majd magad feleslegesnek, vagy az életet értelmetlennek.

Lehet, hogy nem sikerül elérned a célod?

Lehet. És akkor mi van? Mutass csak egy embert is, aki mindig minden célját 100 %-osan megvalósította, aki soha nem vallott kudarcot. Hát, ha nem találsz ilyet, az nem azért van, mert nem ismersz mindenkit a Földön. Azért van, mert nincs olyan ember, aki soha ne vallott volna kudarcot. Olyan emberek vannak, akik a kudarc után feladták, és nem próbálták meg újra. Ők azok, akiktől azt hallhatod, hogy felesleges célokat kitűzni, az csupán álmodozás, mihaszna dolog. És ők azok is, akik mások kudarcai után kárörvendően közlik, hogy „na ugye, megmondtam”. Hát az ilyen emberekre ne hallgass! Tudd, hogy ők nem elég bátrak ahhoz, hogy kövessék a saját céljaikat. Sőt még ahhoz sem, hogy egyáltalán céljaik legyenek. Ők azok, akik igazán kudarcot vallottak.

Te csak tűzd ki és kövesd a céljaidat, akkor is, ha nem sikerült azokat elsőre elérni. Ne add fel, és remélhetőleg a példád „ragadós” lesz mások számára is.

Így tudsz segíteni a hitetlenkedők, kételkedők táborába tartozóknak is, bár valószínű, hogy ezt soha nem fogják neked szemtől szemben bevallani. De mindegy is, hiszen a lényeg, hogy a saját életed éld és mindeközben még másoknak is segíthetsz a példáddal.

A pénzügyi célok kitűzésében és elérésében hasznos eszközt ad a Pelfee. Célokra fel!

Ha sikeres akarsz lenni, kitartónak kell lenned! A pénzügyi sikerhez is a kitartás a kulcs. Ebben segít a Pelfee – a pénztervező online szoftver, hogy bármit megengedhess magadnak.

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.