No, nem arról van szó, hogy tervezz te is űrutazást. Nem is arról, hogy ne a Marsra költözzünk, ha a Föld már nem lesz elég jó. Bár ezek is igen izgalmas témák. Akkor mi is a téma? A nagy betűs Cél.

Les Brown mondta, hogy

„Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.“

Miért félünk a nagy céloktól?

Sokan félnek nagy célokat kitűzni, mert

 • Mi lesz, ha nem sikerül elérni?
 • Mások majd hülyének néznek, hogy mit akarok én.
 • Legyünk inkább realisták, az hasznosabb.
 • Túl sokszor hallották, hogy inkább álljanak két lábbal a földön.

Valóban jobb két lábbal a földön állni, mint nagy célokat kitűzni?

A célok kitűzése létfontosságú, ha valamit szeretnénk elérni. Amikor egy célt kitűzünk, még egyáltalán nem kell minden lépést pontosan látni a megvalósuláshoz.

A cél még nem a pontos terv. A cél kitűzése adja meg az irányt, hogy később mit és hogyan csináljunk, tervezzünk.

Gondolj csak bele, hogy hány olimpiai bajnokunk lenne, ha mindenki a realitások talaján maradt volna, mikor gyerekként elhatározta, hogy a dobogó felső fokán áll majd és neki játsszák a Himnuszt. A bajnokok is az elején kezdték, és egyáltalán nem biztos, hogy minden azonnal a rendelkezésükre állt, hogy a legjobbak legyenek. Sőt, a legtöbb esetben nagyon sok minden hiányzott. Egy valami azonban mindig ott volt velük az úton: a céljuk.

Ha nem tűzöl ki nagy célokat, mert félsz, hogy úgysem valósulhat meg, vagy félsz, hogy mások mit szólnak majd, akkor biztos, hogy nem is fogod elérni, amire igazán vágysz. Mert a célok véletlenül, csak úgy maguktól ritkán valósulnak meg. Ha kitűzöl egy célt, de az túl kicsi, akkor meg hiányzik majd a kihívás. Valószínű, hogy eléred, de nem tesz majd igazán boldoggá. Tudod, érzed, hogy ennél többre is képes lennél.

A cél még nem kerül semmibe, mégis…

Tűzz ki bátran nagy célokat, hiszen az még nem kerül semmibe. Mi lesz a legrosszabb, ami megtörténhet? Az, hogy nem éred el, nem sikerül megvalósítanod. De még így is többet fogsz elérni, mintha bele sem vágtál volna. Egy csomó mindent nyersz vele:

 • Valameddig eljutsz majd és ez biztos, hogy több lesz, mintha egyáltalán el sem kezdted volna. Lehet, hogy nem tudod lefutni a maratont, de eljutsz a félmaratonig. És azt sem tudja mindenki megcsinálni.
 • Erősebbé válsz, hiszen leküzdesz majd olyan akadályokat, melyeket a nagy cél nélkül korábban még csak észre sem vettél volna.
 • Rengeteg tapasztalattal leszel gazdagabb, melyek később még jól jönnek, mikor ismét nekivágsz egy újabb célnak.
 • Büszkeséget, amiért küzdöttél, mertél belevágni.
 • Elismerést, amiért bátor voltál és kitartó. Amíg te a bukást látod, addig mások tisztelnek a bátorságodért, erődért, kitartásodért. Ja, és akik esetleg gúnyosan nevetnek rajtad a háttérben, azok soha nem vágtak volna bele. Szóval, ők nem a te súlycsoportodba tartoznak, akkor meg miért is érdekelne, hogy mit gondolnak?

Merj bátran nagy célokat kitűzni magad elé és rácsodálkozol majd, hogy mennyi mindent fogsz elérni! Szóval, irány a Hold!

A Gazdagodj azonnal! támogatója a Pelfee.

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess magadnak.

 • Tudás
 • Információk
 • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.