Épp a kezem ügyébe került egy blog bejegyzés, „Egy elrontott generáció” címmel. Valóban így lenne? Létezik egy elrontott generáció?

Felejtsük el a rózsaszín ködöt, de ettől még nem lesz minden fekete

A világ nem csupa csillogás és siker. Vannak nehéz időszakok. Bárki lehet olyan helyzetben, hogy pillanatnyilag borús számára minden. De hányan vannak, akik szerint a világ csak ilyen? Akik az új generációt elítélve azt gondolják, hogy „bezzeg az én időmben…”? Pedig csak észre kellene venni a jó dolgokat is.

Nem azt mondom, hogy az életet rózsaszín ködön át kellene nézni. Azt sem, hogy ne vegyük észre, ha valami nem jó, ha valamit elrontottunk, ha valami nem működik. Az életben vannak rossz dolgok, melyeket ki kell javítani. Ez csak úgy lehetséges, ha képesek vagyunk szembe nézni vele, ha észrevesszük, mi az, ami nem optimális.

Mindig van olyan, ami jó, amit érdemes követni, ami felemel, ami erőt ad, ami építi a jövőt. Ezeket is észre kell venni. És ezeket kell erősíteni.

Ha csak a rosszat látjuk, azt hangoztatjuk, akkor ki érez majd elég erőt, hogy neki veselkedjen és változtasson? Attól, hogy nem minden rózsaszín, még nem is lesz minden automatikusan fekete.

Valóban lehet egy egész generáció rossz?

A generációk között mindig is húzódott, húzódik egy szakadék. Természetes dolog ez, hiszen másként és mást lát egy fiatal, mint egy hosszú élettapasztalattal rendelkező felnőtt. De ettől még nem lesz az egyik automatikusan rosszabb, mint a másik. Mást várnak az élettől, mást tartanak fontosnak, más köti le a figyelmüket, más a véleményük, mások a céljaik. És ettől lesz színes a világ. Ettől maradhatnak meg a régi értékek, és jöhetnek létre újak.

Minden generáció egyénekből áll. Külön személyiségekből, akik nem egy lélektelen, önálló gondolat nélküli masszát alkotnak, hogy azt mondhassuk rájuk, „ezek a mai fiatalok…”. Közöttük is vannak nagy célokkal rendelkezők, szorgalmas, tehetséges tenni akarók, mint ahogy közöttünk is voltak annak idején és most is. Ne feledjük, hogy az idősebbek fejüket csóválva ránk is mondták 20-30 éve, hogy „ezek a mai fiatalok…” De ettől ez még nem volt helyén való.

Soha nem jutunk el az igazsághoz, ha egy egész generációra ilyen, vagy olyan bélyeget sütünk. Minden generáció egyénekből áll, önálló, gondolkodó, érző személyekből, akik nem egyformák. És nincs olyan, hogy egy egész generáció céltalan, lusta, „elrontott” legyen.

Vegyük észre, ami jó

Az életben fontos, hogy ne csak azt vegyük észre, ami rossz, de azt is, ami jó. Honnan tudhatnád, hogy mi a rossz, ha sohasem látod a jót?

A jó az, ami motivál, ami erőt ad, ami miatt változtatni akarsz. A rossz, ha csak ezt látod, elveszi az erőd, a kedved, a céljaid.

A rosszat csak azért érdemes észrevenni, hogy tudjuk mit javítsunk ki. Ha úgy látjuk, hogy több a probléma, segítsünk megoldani azokat. Nem old meg semmit, ha csak azt hangoztatjuk, hogy mi a rossz. Ettől még senkinek sem lesz jobb. Hosszú távon mindig a jó dolgokon kell tartani a szemünket. Azok visznek előre bennünket. Mindig, minden generációban találhatsz jó, értékes, kitartó, példaértékű embereket. És biztass másokat is arra, hogy ezt is vegyék észre.

A jó példa ragadós

Az emberek szeretik a jó példákat. Szeretik követni azt, ami helyes, ami előre visz, ami sikert és boldogságot hoz számukra. A jó példa ragadós. Ne ragadjunk bele az elkeseredés mocsarába. És bár a mocsár húz lefelé, és úgy gondolhatjuk, hogy nincs kiút, mert nem látunk egyetlen szalmaszálat sem, amibe belekapaszkodhatnánk, de ez csak azért van, mert nem vesszük észre.

Mindig van valami jó a környezetünkben, ami kapaszkodót jelent felfelé.

A jó dolgok húzhatnak ki az elkeseredésből, csalódottságból. De ehhez szét kell néznünk, észre kell vennünk és meg kell ragadnunk azokat a szalmaszálakat: a körülöttünk lévő jó dolgokat, a jó példákat.

A Gazdagodj azonnal! támogatója a Pelfee.

Pelfee – a pénz-tervező, hogy bármit megengedhess magadnak.

  • Tudás
  • Információk
  • Gondolatok

pénzről, gazdagságról, sikerről, boldogságról, mert minden egy gondolattal kezdődik.

Iratkozz fel az ingyenes Gazdagodj azonnal! Hírlevélre!

Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.